0800500103 Безкоштовна лінія
Графік роботи
Понеділок: 8:00 - 18:00
Вівторок: 8:00 - 18:00
Середа: 8:00 - 18:00
Четвер: 8:00 - 18:00
П'ятниця: 8:00 - 18:00
Субота: 8:00 - 17:00
Неділля: -

Детальніше

Хронічний панкреатит

Запалення підшлункової залози, яке прогресує й не припиняється протягом багатьох місяців, навіть років, називається хронічним панкреатитом. Затяжна хвороба призводить до незворотних змін у формі та функціонуванні органу, відповідального за вироблення травних ферментів та інсуліну для регулювання рівня цукру в крові. Хронічний панкреатит частіше зустрічається у віці від 30 до 40 років, протікає хвилеподібно – загострення змінюються ремісіями. Куріння та зловживання алкоголем збільшують ризик розвитку цього захворювання.
Хронический панкреатит

Основні симптоми хронічного панкреатиту

На ранній стадії захворювання може протікати безсимптомно, однак при зміні функцій підшлункової залози пацієнта починають турбувати ознаки хронічного панкреатиту:

  • часті болі у верхньому правому квадранті живота, що віддають у спину;
  • хворобливі відчуття в животі, що посилюються після їжі;
  • метеоризм;
  • нудота та блювання;
  • жирний, блідий стілець;
  • діарея;
  • незрозуміла втрата ваги;
  • надмірна спрага;
  • постійна втома;
  • відчуття нестачі повітря.

Хронічний панкреатит у стадії загострення може викликати підвищення рівня цукру в крові, оскільки підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну. Ендокринна недостатність органу здатна призвести до розвитку цукрового діабету.

Буває й так, що в людини, яка має хронічний панкреатит, симптоми відсутні протягом тривалого часу. Однак може несподівано початися сильний біль у животі, який триває кілька днів і потребує госпіталізації.
Основные симптомы хронического панкреатита

Хронічний панкреатит: лікування

При хронічному перебігу захворювання спостерігається тривале запалення підшлункової залози, наслідком чого стають рубцювання та руйнування тканин органу. Останній у результаті цього може частково чи повністю втратити свої функції. 

Лікування хронічного панкреатиту передбачає вирішення наступних завдань:

  • звести до мінімуму симптоми (особливо біль у животі); 
  • уповільнити прогресування структурного ушкодження підшлункової залози;
  • попередити чи усунути ускладнення;
  • оптимізувати дієту.

Клінічні рекомендації при хронічному панкреатиті включають призначення:

  • ферментів підшлункової залози, оскільки їхня нестача викликає порушення травлення та засвоєння продуктів;
  •  препаратів-аналгетиків для полегшення болю в животі;
  • інсуліну при розвитку діабету; 
  • кортикостероїдів для зменшення запалення при панкреатиті, спровокованому аутоімунною причиною.

Уникнення вживання алкоголю й тютюну — найважливіший захід, що сприяє стиханню болю та запобігає загостренню хронічного панкреатиту.

Хірургічне втручання проводять, коли необхідно усунути обструкцію або звуження протоків підшлункової залози, забезпечити відтік панкреатичної рідини або видалити пошкоджену тканину, щоб не посилити запальний процес.

Харчування при хронічному панкреатиті: дозволені та заборонені продукти

Основними цілями корекції раціону є заповнення нестачі поживних речовин, що надходять у травний тракт, запобігання втраті жирової та м’язової маси, стимуляція апетиту та полегшення таких симптомів, як біль у животі, нудота, блювання. Важливо, щоб у хворого з діагнозом хронічний панкреатит дієта була з низьким вмістом жиру, щоб їжа легко засвоювалася.

Варто уникати переїдання. Краще харчуватися невеликими порціями кожні 2–3 години та вживати не більше ніж 40–60 г жирів на день. Солодку їжу також треба обмежувати, щоб підтримувати нормальний рівень цукру в крові.

Після кризи протягом 1–2 тижнів треба надавати перевагу наступним продуктам:

  • знежиреному молоку та йогуртам;
  • сиру;
  • вареним яйцям;
  • білому рису, макаронам;
  • картоплі у вигляді пюре;
  • пісному м’ясу, рибі та курці без шкіри;
  • вареним та тушкованим овочам (гарбуз, морква, буряк, кабачки та ін.);
  • фруктам без шкірки.

Щоб запобігти нападам панкреатиту надалі, рекомендується уникати таких продуктів, як-от:

  • шоколад, какао, кава;
  • м’ята та перець;
  • жирне червоне м’ясо, олія, жовтий сир, печиво, морозиво, маргарин;
  • ковбаса, бекон, шинка, сало;
  • заморожені напівфабрикати, гамбургери, фастфуд.

Лікарі часто рекомендують хворим вітаміни A, D, E і K, які найгірше засвоюються при панкреатиті. Показані комплекси з вітамінами групи В, цинком, кальцієм та магнієм.

Завжди важливо перед покупкою оброблених харчових продуктів вивчати їхню етикетку, перевіряючи, чи містять вони рослинний жир, барвники, консерванти, підсилювачі смаку та інші добавки, що подразнюють травний тракт та підсилюють запалення підшлункової залози.

Наші спеціалісти

Лікар другої категорії
10 років досвіду
Лікар вищої категорії
25 років досвіду

Ціни

Повторна консультація лікаря - гастроентеролога
460 грн
Консультація лікаря - гастроентеролога
490 грн
Залишити відгук
Оцінка:
Відгук отримано
Сталася помилка. Відгук не відправлено