Чим небезпечний ерозивний гастрит
Це запальний процес, який супроводжується утворенням на слизовій оболонці шлунка ерозій. Захворювання відрізняється від виразкової хвороби тим, що такі утворення є поверхневими, неглибоко проникають у тканину органа, здатні загоюватися. Хвороба досить поширена серед жінок і чоловіків будь-якого віку. Зростання випадків патології останнім часом у 10 разів медики пояснюють наявністю стресових факторів, порушенням режиму та якості харчування.
Гострий ерозивний гастрит розвивається швидко. Це найважча форма хвороби, яка виникає внаслідок отруєння пестицидами та іншими токсичними речовинами. Хронічний гастрит супроводжується запаленням внутрішньої поверхні шлунка з утворенням великих ерозій. Вони надалі провокують розвиток виразкової хвороби. Антральний ерозивний гастрит викликаний розмноженням бактерії хелікобактер у нижній частині шлунка. При цьому пошкоджена тканина не здатна до регенерації, внаслідок чого виникає ерозивний атрофічний гастрит. Коли вміст 12-палої кишки потрапляє в шлунок, розвивається ерозивний рефлюкс-гастрит. При цьому слизова оболонка набрякає, формуються виразки, відбувається відшарування тканини.
За відсутності лікування виникають небезпечні ускладнення: шлункові кровотечі, поліпи, рак шлунка, непрохідність кишківника, анемія. На тлі зниження апетиту спостерігається авітаміноз, надмірна худорлявість. Тому при появі перших симптомів варто терміново звернутися до гастроентеролога та виконувати всі його призначення.
Причини появи ерозивного гастриту
Патологія спричинена впливом декількох факторів, серед яких:
- інфікування хелікобактером;
- порушення режиму харчування;
- куріння натще;
- вживання гострих та солоних страв;
- наявність сильних та тривалих стресів;
- розвиток цукрового діабету, хвороб щитоподібної залози та печінки.
Ці фактори знижують імунітет, що сприяє розмноженню хелікобактеру та переходу хвороби в хронічну стадію.
Симптоми ерозивного гастриту
Ознаками хвороби є такі симптоми:
- біль в епігастральній ділянці натще, через півтори години після їди та вночі;
- різка втрата маси тіла через відсутність апетиту;
- нудота та блювання;
- відрижка з кислим чи тухлим запахом;
- діарея, стілець чорного кольору за наявності кровотечі;
- відчуття сильного печіння;
- метеоризм.
Симптоми можуть бути відсутні при хронічному ерозивному гастриті, тому щорічно варто обстежуватись у поліклініці. За наявності симптомів це потрібно зробити терміново.
Лікування ерозивного гастриту
Часто хвороба розвивається внаслідок запалення поверхневого шару клітин шлунка, спричиненого інфікуванням хелікобактером.
Успіх терапії залежить від дієти та режиму харчування, правильного вибору гастроентерологом медпрепаратів [2]. Медикаментозну терапію лікар призначає, враховуючи стадію хвороби та причину її появи, симптоми та особливості організму пацієнта. Вона включає:
- антибіотики;
- препарати, що нормалізують кислотність через блокування виділення соляної кислоти (блокатори Н2-гістамінових рецепторів та протонної помпи);
- антациди, які відновлюють слизову оболонку шлунка методом нейтралізації кислоти та зниження її концентрації;
- препарати, що містять солі вісмуту, які захищають ерозію від контакту з кислим шлунковим соком;
- ферменти, що покращують травлення;
- препарати для регенерації тканин.
Тривалість лікування становить місяць при своєчасному зверненні до фахівця, у разі занедбаної стадії гастриту – декада. Якщо людина вчасно звернеться до лікаря, захворювання можна повністю вилікувати. В іншому випадку може розвиватися виразкова хвороба та рак шлунка.
Дієта при ерозивному гастриті
При гострому перебігу хвороби та в початковий період одужання лікарі рекомендують дієту №1 [3], що забороняє вживання:
- наваристих супів;
- жирних м’ясних та рибних продуктів;
- кефіру та йогурту;
- консервів;
- страв із бобових культур;
- перлової, кукурудзяної, ячної, пшоняної каші;
- чаю, кави, алкоголю, газованих напоїв;
- свіжого та житнього хліба, здобних виробів;
- кислих ягід та фруктів.
При хронічній формі хвороби призначається дієта №2. Необхідно включити до раціону такі продукти, як-от:
- овочеві супи;
- сир, свіжий сир, сметана;
- морква, картопля, кабачки, буряк, капуста;
- нежирна риба, м’ясо, птиця;
- всі каші, крім пшоняної та перлової;
- нетверді ягоди та фрукти.
Треба ретельно пережовувати їжу, їсти 5-6 разів на день невеликими порціями, повністю виключити вживання алкоголю та куріння.