Графік роботи
Понеділок: 8:00 - 15:00
Вівторок: 8:00 - 16:00
Середа: 8:00 - 15:00
Четвер: 8:00 - 16:00
П'ятниця: 8:00 - 15:00
Субота: 8:00 - 16:00
Неділля: -

Детальніше

Функціональна диспепсія

Функціональна диспепсія (ФД) – неорганічний розлад травлення, що супроводжується комплексом патологічних симптомів (біль, печіння, відчуття важкості в епігастрії після їди, швидке насичення, здуття) протягом більш як 3 місяці. Це поширене захворювання (10–30 % випадків звернень до гастроентеролога) має різні патогенетичні механізми розвитку. З появою перших ознак необхідно пройти діагностику та розпочати комплексне лікування.
Функциональная диспепсия

Причини захворювання

Функціональна диспепсія може спостерігатися як у дітей, так і у дорослих людей. Етіологія порушень травлення неорганічної природи досі у повному обсязі не з’ясована. Виявлено провокативні фактори, що збільшують ризик розвитку захворювання:

  • спадковість;
  • порушення моторики травного тракту;
  • гіперсекреція соляної кислоти (шлункового соку):
  • патологія акомодації (розслаблення) дна шлунка або уповільнення евакуації харчової грудки з нього;
  • вісцеральна гіперчутливість (підвищена реакція нейронів шлунка на розтяг стінок органу);
  • Helicobacter pylori (виявляється у 60 % пацієнтів із функціональною диспепсією);
  • психоемоційні причини (підвищена нервова збудливість, стрес, депресивні стани);
  • курс деяких препаратів (холінолітики, НПЗЗ, трициклічні антидепресанти та ін.);
  • гостра кишкова інфекція в анамнезі;
  • переїдання, порушення режиму харчування, незбалансоване меню, продукти поганої якості.

Крім того, функціональні розлади травлення пов’язують з курінням, зловживанням спиртними напоями.

Клінічні прояви захворювання

Виділяють 3 форми перебігу хвороби (залежно від того, які переважають симптоми функціональної диспепсії):

  1. Виразкоподібна (епігастральний больовий синдром). Характеризується періодично (мінімум 1–2 рази/7 днів) хворобливістю, що виникає, або печінням (помірно вираженим). Больовий епіцентр розташовується у верхній ділянці живота (епігастрій). Неприємні відчуття не залежить від акта дефекації, не зникають після спорожнення кишківника. Інтенсивність дискомфорту зазвичай зменшується після їди.
  2. Дискінетична (postprandial distress syndrome). Пацієнт скаржиться на почуття переповнення, тяжкість під ложечкою, які виникають після їди звичайного обсягу їжі. Людина може швидко насичуватися, з’ївши невелику кількість їжі. Така дискінезія часто супроводжується відрижкою, нападами нудоти, підвищеним газоутворенням, гастралгією (в епігастральній ділянці), запорами, блюванням із домішкою жовчі, відсутністю апетиту.
  3. Неспецифічна. При неможливості диференціювання патології функціональну диспепсію відносять до змішаного типу з різноспрямованим характером скарг. 

Перш ніж розпочати лікування захворювання, потрібно пройти обстеження. 
Диагностика

Діагностика

Первинна діагностика функціональної диспепсії спрямована на виключення органічних причин патології (виразкова хвороба, онкологія, рефлюкс-езофагіт, панкреатит, дуоденіт, хронічний гастрит, захворювання гепатобіліарної системи та ін.). Для встановлення діагнозу лікар вислуховує скарги, проводить збір анамнезу. Консультація включає огляд пацієнта, перкусію, пальпацію, аускультацію живота. 
Для уточнення діагнозу використовують інструментальні методи обстеження та лабораторне тестування:

  1. Клініко-лабораторна діагностика: ЗАК з лейкоцитарною формулою, біохімія, ЗАС, копроскопія, калові маси на приховану кров, ІФА для виявлення хелікобактеріозу.
  2. Апаратні методи: езофагогастроскопія, ультрасоноскопія заочеревинного простору, контрастна рентгенографія, сцинтиграфія, добовий pH-моніторинг кислотності шлункового соку та ін. 

Принципи терапії захворювання

Лікування функціональної диспепсії направлено на усунення причин, що спричинили захворювання, і корекцію порушень. Комплекс заходів містить:

  1. Особливе харчування. Хворим на функціональну диспепсію призначають дієту, принципом якої є дрібне харчування малими дозами до 5–6 разів на день. Їжа має бути комфортної температури (нехолодна, негаряча). Жирна, гостра їжа, спиртне, приправи, кофеїновмісні напої виключаються з раціону. При підвищеному газоутворенні скасовують вживання газоутворювальних продуктів (боби, молоко, хліб з глютеном та ін.). 
  2. Зміна способу життя (відмова від куріння, щоденне вживання їжі в однаковий час тощо).
  3. Скасування препаратів (при їх наявності), що викликають диспепсичні симптоми.
  4. Медикаментозне лікування: інгібітори протонної помпи, прокінетики, травні ферменти, спазмолітики, антихелікобактерна терапія (при бактеріальній природі захворювання) тощо. Курс лікування лікарськими препаратами визначається лікарем в залежності від тяжкості стану пацієнта.

При своєчасній терапії прогноз захворювання є сприятливим. Успіх лікування залежить від ретельного дотримання всіх рекомендацій лікаря, відмови від шкідливих звичок (алкоголь, куріння).

Наші спеціалісти

Ціни

Повторна консультація лікаря - гастроентеролога
410 грн
Консультація лікаря - гастроентеролога
440 грн
Залишити відгук
Оцінка:
Відгук отримано
Сталася помилка. Відгук не відправлено