0800500103 Безкоштовна лінія
Графік роботи
Понеділок: 8:00 - 18:00
Вівторок: 8:00 - 18:00
Середа: 8:00 - 18:00
Четвер: 8:00 - 18:00
П'ятниця: 8:00 - 18:00
Субота: 8:00 - 17:00
Неділля: -

Детальніше

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ НА ЛЬОДУ

Правила безпеки в зимовий час спрямовані, в першу чергу, для уникнення травм і забить.
Що б не травмуватися в ожеледь необхідно:

— Віддати перевагу зручному взутті на невеликій підошві. У ожеледь чоботи на шпильках підвищуватимуть ризик впасти. Чим стійкіше підошва — тим краще.

— При неможливості купити зручне взуття, на існуючу можна поставити спеціальні шпильки. Вони продаються в магазинах і в майстернях по ремонту взуття.

— При падінні не виставляйте руки вперед, це може стати причиною переломів.

— Кращим варіантом буде втягнути голову в плечі, випрямити спину зігнувши ноги, лікті притиснути до боків. Падати варто на бік.

— При падінні на спину варто притискати підборіддя до грудей і розкидати руки убік.

— При падінні зі сходів не гальмуєте падіння, головне закрити обличчя і голову руками.

Якщо падіння все-таки сталося зверніть увагу на свої відчуття. Якщо присутній гострий біль або запаморочення варто звернутися до лікаря.

Травмуватися при падінні на льоду можна по різному, від забиття до переломів.

Вивих:

Вивих суглоба можна побачити по неприродному положенню руки або ноги, при цьому Ви не можете повноцінно рухати суглобом.

Серед основних симптомів також:

— Сильний біль, може бути різким.
— Видима деформація.

— Часткова або повна неможливість рухати суглобом.

— Опухання

— Зміна природного виду (кінцівка повернена в інший бік, укороченність в порівнянні з іншою кінцівкою)

Головне, що необхідно запам’ятати — ні в якому разі, не намагайтеся вправити вивих самостійно. Це може привести до ушкодження кровоносних судин. Кращим варіантом буде звернутися до лікаря. При цьому намагайтеся берегти травмовану кінцівку і не тривожити її.

Для фіксації можна використати підручні засоби або зробити щільну пов’язку поверх шини. Фіксувати кінцівку необхідно в тому вигляді, в якому вона знаходиться. Не варто приводити її в нормальний стан.

Забиття

При забитті, головне пам’ятати, що найнебезпечніші місця це голова і живіт. Частіше люди травмують лікті, куприк і грудну клітку. Серед основних симптомів сильний біль, набряк, порушення функціонування суміжних суглобів, видима гематома. Це супроводжується блювотою, нудотою, втратою свідомості.

Головне, що необхідно зробити при забитті, накласти лід або холодний компрес на місце травми. Також можна зробити фіксуючу пов’язку.

В даному випадку похід до лікаря обов’язковий. Лікар може порадити проводити сеанси масажу забитого місця і накладати зігріваючі компреси, по ан протязі декількох днів.

Розтягнення зв’язок:

Про розтягненні сигналізує різкий біль в суглобі, опухання і посиніння пошкодженого місця. Воно виникає при неправильному акті ходіння або при падінні на льод. У таких випадках важливо перебинтувати еластичним
бинтом, місце забиття і покласти згори охолоджувальний компрес.

Постраждалу кінцівку кладуть на підвищення. Також необхідно звернутися до лікаря.

Перелом

При переломах людина під час падіння відчуває хрускіт або скрегіт в кістці, пошкоджене місце опухає або синіє. Може спостерігатися видима деформація кістки або бліда шкіра в місці перелому. Людина не може рухати кінцівкою, коли вона зламана.

При закритому переломі кістка не виступає назовні, шкіра ціла.

При відкритому переломі цілісність шкірного покриву порушена, а кістка випинає назовні. Подальші дії повинні виходити суто з виду перелому.

При закритому переломі необхідно накласти жгут вище за місце перелому, накласти на рану стерильну пов’язку і зафіксувати шиною. Рухати пошкодженою кінцівкою ні в якому разі не можна. Можна скористатися холодними компресами.

При відкритому переломі необхідно зупинити кров тим же способом: накласти джгут вище за місце перелому, накласти стерильну пов’язку і зафіксувати шиною.

При пошкодженні хребта потерпілого варто покласти на рівну поверхню. Якщо була зачеплена шия — її фіксують дротяною шиною з боку спини. При переломах, необхідно викликати швидку і намагатися не пересувати хворого, щоб не нанести йому ще більше шкоди.

Ні в якому разі, не намагайтеся зіставляти зламані кістки, намагатися їх вправити або знімати одяг з потерпілого (її необхідно розрізати не рухаючи людину). Це може привести до ще більших ушкоджень.