Що таке поверхневий гастрит і чим він небезпечний
Одним із найпоширеніших захворювань травної системи людини є гастрит. Розрізняють гостру та хронічну форми хвороби, остання класифікується на поверхневий та атрофічний види. Хвороба найчастіше поширена серед дорослих чоловіків.
Поверхневий гастрит – тривалий запальний процес верхньої частини слизової оболонки шлунка, що супроводжується періодичними загостреннями без ураження глибинних ділянок тканини та погіршення секреторної функції органа. Гострий поверхневий гастрит виникає через різке запалення слизової оболонки внаслідок зараження хелікобактером, тривалого прийому медпрепаратів, дії стресу, рефлюксу, нераціонального харчування. За відсутності лікування гостра форма перетворюється на хронічний поверхневий гастрит – рецидивне тривале захворювання з запальними та дистрофічними змінами слизової оболонки шлунка. Здебільшого протікає без симптомів, з’являючись у період загострення. При несвоєчасному лікуванні знижується вміст гемоглобіну в крові, з’являється кровотеча, утворюються поліпи та злоякісні пухлини в шлунку.
Хронічний гастрит класифікується за такими параметрами, як-от:
- локалізація ураженої ділянки (антральний, осередковий, фундальний);
- причина виникнення (бактеріальний, аутоімунний, рефлюкс);
- гістологія (первинний, атрофічний).
Антральний поверхневий гастрит (тип В) виникає в нижній частині шлунка, яка переходить у 12-палу кишку. Хвороба розвивається внаслідок патологічного поширення патогенної флори в шлунку, переважно бактерії хелікобактер пілорі, що супроводжується підвищенням кислотності шлункового соку. Поверхневий рефлюкс-гастрит (тип С) викликаний частим зворотним закиданням жовчі в шлунок. При цьому агресивні жовчні кислоти спричиняють подразнення його стінки, що призводить до запалення. При осередковому поверхневому гастриті на стінках шлунка формуються окремі ділянки запалення, яке може бути гострим та хронічним, це призводить до атрофії шлункових залоз. У всіх випадках важливо своєчасно розпочати лікування.
Ознаки та симптоми патології
Незважаючи на деякі відмінності залежно від виду хвороби, загальними є такі симптоми поверхневого гастриту:
- біль зверху живота, яка посилюється з часом;
- печіння в шлунку;
- відсутність апетиту, нудота;
- відрижка;
- кислий присмак;
- діарея чи запор;
- густий білий чи сірий наліт на язику;
- блювота, яка прогресує після кожного прийому їжі, що призводить до атрофії слизової оболонки та утворення злоякісної пухлини;
- загальні прояви: погіршення зору, слабкість, наростання відсутності чутливості кінцівок.
За наявності таких симптомів треба терміново звернутися до гастроентеролога.
Причини розвитку поверхневого гастриту
Розрізняють зовнішні та внутрішні причини розвитку хвороби.
До зовнішніх належать:
- нерегулярне харчування, прийом їжі «на ходу», часте вживання смажених, жирних, гострих страв;
- погане пережовування їжі;
- зловживання алкоголем та курінням, особливо натще;
- прийом нестероїдних протизапальних препаратів;
- інфікування шлунка хелікобактером.
Внутрішніми причинами захворювання є:
- запальні процеси в ротовій порожнині, легенях;
- цукровий діабет та патологія щитоподібної залози;
- цироз печінки, панкреатит;
- знижений імунітет;
- дефіцит травних ферментів;
- хвороби сечовидільної системи;
- патологічні процеси в кровоносній системі.
Для запобігання розвиткові захворювання необхідно налагодити повноцінне харчування, провести лікування та дотримуватися дієти.
Лікування поверхневого гастриту
Лікування має бути комплексним, тобто включати лікувальний режим, дієту та терапію (призначається гастроентерологом).
Необхідно харчуватися обов’язково в певний час відповідно до суворої дієти, відмовитися від шкідливих звичок. При хелікобактерному інфікуванні призначають антибіотики, препарати для зниження кислотності шлункового соку, засоби для кращого загоєння пошкодженої слизової оболонки. Застосовуються ферменти для поліпшення травлення. Показано також фітотерапію. У період відсутності загострення захворювання призначають санаторне лікування.
Харчування та дієта при поверхневому гастриті
Правила раціонального харчування під час хвороби такі:
- Не переїдати, їсти невеликими, але поживними порціями.
- Уникати вживання гострих, смажених, жирних, солоних, пряних страв.
- Харчуватися теплою їжею.
- Готувати за простими рецептами, уникати багатокомпонентних страв.
- Вранці натще випивати склянку теплої чистої води.
Можливі зміни в раціоні варто обговорити з лікарем.
При організації дієтичного харчування важливо не перевантажувати шлунок, але водночас насичувати організм необхідними поживними речовинами.
Раціон повинен складатися з таких продуктів, як-от:
- в’язкі каші та протерті супи;
- відварені або запечені овочі;
- нежирне подрібнене м’ясо;
- киселі, узвари;
- галетне печиво, сухарі;
- нежирні молочні продукти;
- морепродукти, нежирна морська та річкова риба.
Дуже важливо ретельно пережовувати їжу, уникати стресів, не поспішати під час їди.
У РМЦ кваліфіковані лікарі-гастроентерологи після обстеження на сучасному обладнанні та з’ясування причини хвороби призначать вам ефективне лікування.