Графік роботи
Понеділок: 8:00 - 15:00
Вівторок: 8:00 - 16:00
Середа: 8:00 - 15:00
Четвер: 8:00 - 16:00
П'ятниця: 8:00 - 15:00
Субота: 8:00 - 16:00
Неділля: -

Детальніше

Гастрит: симптоми, лікування та дієта

Що таке гастрит?

 
Гастрит – це найпоширеніше захворювання шлунково-кишкового тракту: на хронічну його форму нині страждають 85% дорослого населення планети, здебільшого у віці 18–35 років. Тривожною тенденцією є збільшення частоти появи перших симптомів хвороби в дітей підліткового віку. Гастрит виникає внаслідок запальних або дистрофічних змін слизової оболонки шлунка, що призводить до поступового заміщення функціонального залозистого епітелію його стінок сполучною тканиною, що сприяє порушенню секреторної функції органа та небезпечно для життя. 
Что такое гастрит?  

Причини гастриту

Викликають хворобу такі процеси:

  • зараження бактерією хелікобактер (у 90% випадків). Інфекція передається під час використання загальних столових приладів, посуду, зубної щітки. Розмножуючись у клітинах слизової оболонки, мікроб їх руйнує, виділяючи токсини. Клітини, що залишилися, активно секретують соляну кислоту, що підвищує кислотність шлункового соку, у результаті утворюються виразки. Надмірне вживання солі (понад 5 г на день) активізує діяльність мікроба;
  • дуоденогастральний рефлюкс – закидання вмісту 12-палої кишки в шлунок із потраплянням туди жовчі, що призводить до поступового руйнування його стінок та розвитку хронічного гастриту. Для рефлюкс-гастриту, крім типових його симптомів, характерна відрижка та гіркота в роті; 
  • нерегулярне та неповноцінне харчування: їжа всухом’ятку, недостатнє пережовування продуктів, харчування «на ходу», дуже холодна або гаряча їжа;
  • харчове отруєння;
  • тривалий стрес, який призводить до погіршення кровопостачання слизової оболонки, що робить її вразливою для кислого шлункового соку;
  • дія нікотину та алкоголю.

У 5% випадків захворювання спричинене аутоімунною реакцією організму .

Види гастриту

Залежно від інтенсивності запального процесу розрізняють гостру та хронічну форми хвороби. Гострий гастрит виникає через різке запалення слизової оболонки внаслідок зараження хелікобактером, тривалого прийому медпрепаратів, дії стресу, рефлюксу, нераціонального харчування, хронічних інфекцій.
За відсутності лікування гостра форма стає тривалою та рецидивною, переходячи в хронічний перебіг. Вона може бути як первинною (самостійним захворюванням), так і вторинною, спричиненою запальними процесами та порушенням метаболізму. Вторинною причиною гострого гастриту можуть бути також ендокринні захворювання, патологічні стани травної системи людини (цироз печінки, панкреатит, гепатит та ін.).
Видами хронічного гастриту є:

  • аутоімунний (гастрит А), у якому антитіла атакують клітини того самого організму, що веде до атрофії епітелію;
  • бактеріальний (гастрит В) – найчастіша причина розвитку хвороби. Бактерія хелікобактер при зниженні імунних властивостей організму починає інтенсивно розмножуватися в клітинах слизової оболонки;
  • рефлюкс-гастрит, викликаний частим зворотним закиданням жовчі в шлунок.

Хвороба починається з почервоніння слизової оболонки, порушення травлення, після чого виникає запалення. Якщо гастрит не лікувати, на стінках шлунка та кишківника з часом утворюються глибокі виразки. При їх розтині під дією твердої їжі може початися кровотеча, анемія, перитоніт і рак шлунка. 

Ознаки гастриту

Для гострого гастриту характерні велика площа ураження та швидке наростання такої симптоматики:

  • різкий біль у верхній частині живота, в області сонячного сплетіння;
  • печія, особливо в нічні та ранкові години, відрижка повітрям, кислим або гірким;
  • нудота та блювання;
  • здуття кишківника;
  • діарея;
  • товстий білий наліт на язику.

При хронічному гастриті до цих симптомів додаються:

  • неприємний запах із рота, гіркий присмак;
  • відчуття важкості в шлунку;
  •  переймоподібний біль в області сонячного сплетіння, що часто виникає до або після їди;
  • рясне блювання з появою кров’янистих домішок;
  • кишкові розлади (запор чи діарея).

З’являються загальні симптоми погіршення самопочуття: 

  • блідість шкіри;
  • запаморочення, пітливість та стомлюваність;
  • знижений артеріальний тиск;
  • анемія;
  • ламкість волосся та нігтів;
  • порушення гормонального фону. 

Такі симптоми вітамінної недостатності спричинені порушенням всмоктування поживних речовин. 

Діагностування хвороби

Найбільш інформативним методом діагностики гастриту є фіброгастроскопія – огляд стравоходу, шлунка та 12-палої кишки за допомогою трубчастого ендоскопа з оптичною камерою на кінці. Крім того, призначаються лабораторні дослідження: загальний та біохімічний аналізи крові (виявляють анемію, порушення обміну, якість засвоєння їжі), загальний аналіз сечі та калу, аналіз крові на хелікобактер та дихальний тест.

Лікування гастриту

Схема лікування залежить від типу хвороби, стадії її розвитку, кислотності, наявності бактерії в клітинах слизової оболонки. Показано протимікробну терапію, прийом інгібіторів протонної помпи, антацидних та адсорбувальних препаратів. При підвищеній кислотності призначають препарати, що знижують або нейтралізують соляну кислоту, а також дієту №1, а при зниженій – препарати вісмуту та дієту №2. 
Профилактика гастрита

Профілактика та дієта

Дієта при гастриті, відмова від шкідливих звичок, уникнення стресів є обов’язковими для всіх її видів. Для профілактики хвороби варто ретельно мити харчові продукти, посуд, руки перед їдою. Необхідно збалансувати харчування при гастриті, виключити вживання смаженої, жирної, гострої їжі, солодких напоїв, особливо газованих. 
Рекомендації щодо дієти:

  • дробовий прийом їжі невеликими порціями (5-6 разів на день);
  • виключення з раціону кислих (помідорів, цитрусових) та гострих продуктів, збагачення раціону лужними продуктами з клітковиною, такими як гарбуз, морква, некислі яблука; 
  • вживання гречаної, рисової, вівсяної каш, виключення перлової, пшоняної та ячної;
  • відмова від солодкої їжі, міцних бульйонів, грибів, цибулі та часнику, консервів, помідорів, кави та міцного чаю, солоних сирів, жирного м’яса, виробів зі здобного та листкового тіста;
  • вживання вареної, запеченої та приготовленої на пару їжі без використання спецій та соусів (дієта №1);
  • виключення прийому як гарячої, і холодної їжі.

При гострому гастриті або загостренні хронічної форми хвороби перші два тижні варто вживати протерту та кашкоподібну їжу. Заборонено овочі, фрукти, хліб. Після загострення необхідно довгостроково дотримуватися дієти №1 для входження в стійку ремісію.
У РМЦ ви зможете пройти якісне обстеження та отримати консультацію кваліфікованого гастроентеролога.

Наші спеціалісти

Ціни

Повторна консультація лікаря - гастроентеролога
410 грн
Консультація лікаря - гастроентеролога
440 грн
Залишити відгук
Оцінка:
Відгук отримано
Сталася помилка. Відгук не відправлено